5 spôsobov, ako posilniť vašu značku vďaka eventom

Firemné podujatia už dávno neslúžia len ako nástroj pre pobavenie klientov alebo poďakovanie zamestnancom. Využívame ich omnoho strategickejšie a s merateľnými výsledkami. Eventy dokážu o mnoho viac ako ste boli zvyknutý. Pomocou dobre dizajnovaných firemných podujatí dokážete vytvárať príbehy, ktoré rozbúchajú srdce vášho zákazníka, otvoria vám nové biznisové príležitosti, či zaangažujú vašich zamestnancov. Jednoducho povedané – podujatia vytvárajú vzťahy. Skutočné putá, ktoré vznikajú na základe fyzického kontaktu v situáciách, kde zapájame všetky naše zmysly. Dajte šancu multisensory events (a prepáčte mi moju IT slovenčinu).

Poďme sa teda spolu pozrieť na to, ako posunúť váš biznis vďaka firemným podujatiam dopredu.

1. Vytŕčajte z davu

Teplovzdušné balóny, skákacie hrady, pečená klobása či klasické tímové aktivity. Tých sme videli v minulosti viac než dosť. Potrebujete vašu konkurenciu nechať v závese? Kašlite na klasické eventové formáty, ktoré sa od 90 rokov veľmi nezmenili a inšpirujte sa firmami ako Red Bull, či Airbnb. Tí sú majstrami, pokiaľ ide o organizáciu výnimočných eventov. Sú premyslené, náročné a prudko návykové. Výsledkom sú naštartované vzťahy so zákazníkmi a zamestnancami, a pochopiteľne silný WOM. Vyžaduje si to síce viac času, odhodlania, motivácie, plánovania aj trpezlivosti, no výsledok bude stáť rozhodne za to.

2. Plánujte a merajte

Čo sa práve teraz deje vo vašej firme? Kto sú vaši zamestnanci, klienti a aký je váš produkt, či služba? Čo chcete účastníkov vášho eventu naučiť a aké postoje si majú osvojiť? Čo je hlavný odkaz, ktorý chcete v návštevníkoch zanechať? A ako sa to dá merať? Veľa otázok idúcich po sebe, však? Definujte faktory úspechu vášho podujatia, pretože organizovanie firemných podujatí je aj o číslach – a nie len o tých v rozpočte. Analyzujte, plánujte a strategicky uvažujte. Aký merateľný výstup chcete priniesť spoločnosti? Spokojnejších zamestnancov, väčšiu dôveru v tíme, alebo vyšší obrat? Ak je to vyšší obrat, tak o koľko? Buďte konkrétny, iba tak dokážete naplánovať event, ktorý pôjde z bodu A do bodu B. Na plánovaní podujatí sa dá takmer všetko pretaviť do čísel, no držte sa jedného zlatého pravidla. Na začiatku precízne analyzujte a definujte, čo chcete na konci merať.

fleur-treurniet-325960-unsplash (1)

3. Príbeh sem, príbeh tam

Ľudia milujú príbehy. Silné príbehy nájdete v dobrých filmoch, v knihách, v reklame, v hudbe aj vo verejných prejavoch. Zamyslite sa nad tým čo chcete, aby si účastníci o vás a vašej značke zapamätali. Kým by ste chceli byť? Kam sa chcete dostať a prečo? Prirovnajte to k niečomu, čo už ľudia poznajú a vytvorte hlavného eventového hrdinu. Definujte hlavný odkaz eventu; mal by byť jasný, stručný a hlavne presvedčivý – iba tak môže byť ľahko zapamätateľný. A to je našim cieľom, nie? Vytvoriť na evente príbeh, ktorý môžu účastníci vášho podujatia zdieľať a posielať ďalej – svojim známym, kolegom, či priateľom.

Tento príbeh by mal ovplyvniť celý proces plánovania a realizácie podujatia a mali by ho ľudia intenzívne vnímať. Dajme príklad: ste švédska firma, ktorá vyrába pracovné nástroje, ktoré sú mimoriadne precízne vyrobené. Dbajte na to, aby váš event odzrkadľoval práve tieto hodnoty – vysokú kvalitu, presnosť a precíznosť. Dokážete ich odkomunikovať dokonalou prípravou a realizáciou, kde všetko klape ako švajčiarske hodinky, program začína na sekundu na čas, čašníci nalievajú nápoje s laserovou presnosťou. Ak chcete naopak pôsobiť ako priateľská značka, sústreďte sa hlavne na vrúcne osobné privítanie každého návštevníka, na uvoľnenú a pozitívnu atmosféru. V takej atmosfére je malé zaváhanie, či drobné meškanie v programe vcelku v poriadku. Vaši noví priatelia vám to odpustia.

rawpixel-594849-unsplash

4. Pre – event, post- event

Skončením eventu pre vás nič nekončí. To, na čo mnoho organizátorov stále zabúda je práve post – eventová komunikácia. Využite ju na ďalšiu prácu s účastníkmi, práve to váš event posunie v budúcnosti o úroveň vyššie. Pýtajte sa vašich hostí na ich názor a skúsenosť, no pýtajte sa konkrétne. Pretože všeobecnými otázkami „ako ste boli s podujatím spokojný?“ sa ďaleko nedostanete. Pamätajte, že ak chcete dobré odpovede, musíte sa pýtať špecifické otázky, ktoré sledujú konkrétne ciele. Chcete príklad? Tu je:

Štandardná otázka: „Ako ste boli spokojný s jedlom na evente?“

Čo je na tejto otázke zlé? Pýtame sa veľmi všeobecne – aké jedlo myslíme? Predjedlo, hlavný chod, dezert, syry k vínu? A akú spokojnosť máme na mysli? Ako to chutilo, ako to vyzeralo, alebo ako bolo jedlo podávané?

Skúste radšej: „Ako vám chutil dezert podávaný pred záverečnou rečou riaditeľa firmy?“

Štandardná otázka: „Ako sa vám páčila prednáška Luba Tomka – „Ako mať spokojnejších zamestnancov?“

Čo je na tejto otázke zlé? Opäť veľmi všeobecná otázka. Pýtame sa na to ako tento rečník vystupoval? Ako dokázal zaujať publikum, ako bol vtipný, či nadšený? Alebo sa pýtame na to, ako hodnotné boli informácií, ktoré prezentoval?

Skúste radšej: „Prosím ohodnoťte (na stupnici od 1 do 10) ako užitočné boli informácie, ktoré ste sa dozvedeli na prednáške Luba Tomka „Ako mať spokojnejších zamestnancov?“

Cítite ten rozdiel? Ozvite sa mi, rád vám poradím, ako sa pýtať lepšie otázky a získavať lepšie odpovede.

5. Myslite na svojich

Eventy sú vynikajúci spôsob, ako naštartovať, alebo posilniť vzťah s vašimi zákazníkmi. Myslite však aj na zamestnancov. Ako hovorí Simon Synek: „Customers will never love a company until the employees love it first.“ Oceniť, podporiť a motivovať vašich zamestnancov dokážete práve vďaka dobre nadizajnovaným teambuilding aktivitám. Napadol vás splav, streľba z kuše, alebo lezecká stena? Rýchlo na ne zabudnite a vyberte si z teambuildingových aktivít svetovej úrovne, ktoré podporia vašich zamestnancov aj váš biznis. Tieto aktivity sa hodia ako program pre každoročný firemný event, ale aj vianočný večierok. Pomocou nich klientom v Apple, Tesla, Google, ale aj v bežných slovenských firmách pomáhame meniť ich pracovné skupiny na skutočné tímy. Porozprávame sa o tom?

Author: Lubo Tomko

Verím vo výnimočnú silu priamej komunikácie. Face2face stretnutia sú dokonalým nástrojom na budovanie vzťahu so zákazníkom, zamestnancom, či sponzorom. Na slovenský a český trh prinášam unikátnu službu míting dizajn, ktorá pomáha firmám plánovať efektívne a zmysluplné stretnutia. V live-marketingovej agentúre Extraordinary používame eventy ako nástroj strategickej komunikácie medzi značkou a ľuďmi. V občianskom združení Krúžky v škole organizujeme zmysluplné a zábavné aktivity pre deti od 3 do 12 rokov. Rád rozprávam o nových trendoch vo vzdelávaní a v eventom biznise a fascinuje ma veda, ktorá stojí v pozadí ľudskej komunikácie. Zabúdam na svet keď hrám na klavíri, alebo gitare, občasne točím platne v zadymených bratislavských podnikoch.

Leave a Reply