Je RTVS firma alebo hračka, pýta sa šéf Starmedie Branislav Polák

Hlavným záujmom majiteľov každej firmy by mal byť jej úspech, napredovanie, zisk, rast podielu na trhu, inovácia, spokojnosť zákazníkov, kredit v oblasti, v ktorej pôsobí. Sú krajiny, kde majú podobný záujem aj majitelia štátnych inštitúcií. Ako tak sledujem kuloárne šumy a celý, už niekoľkomesačný lobbing a následný proces samotnej voľby nového riaditeľa RTVS nie som si úplne istý, že aj u nás je záujem totožný.

Inak by bolo logické, pokračovať so súčasným Generálnym riaditeľom vo svojej, zväčša úspešnej, práci. Úprimne, nie som žiadnym fanúšikom Václava Miku a nie je pre mňa veľmi podstatné, kto je aktuálnym šéfom RTVS alebo ako sa volá. Vážim si však a oceňujem úspešné projekty, kvalitný manažment a vodcovstvo, prácu, ktorej výsledky sú vidieť a ktorá nemôže prísť bez chýb a omylov. Na základe mojich skúseností z oblasti v ktorej vyše 20 rokov pôsobím, si trúfam poukázať na aspoň časť exaktných výsledkov, ktoré RTVS počas šéfovania Vaša (ako ho väčšina spolupracovníkov familiárne oslovuje) dosiahla za tých 5 rokov pod jeho vedením.

RTVS zastrešuje viacero médií – TV, rádio, digital. Väčšina hľadí na výsledky TV, ako nosného média. Čo verejnoprávna TV dosiahla z hľadiska sledovanosti, nových programov, podpory kinematografie na Slovensku, ako prispela k budovaniu značky RTVS v očiach zadávateľov, divákov, odbornej branže, aj tej celosvetovej? Pri odpovediach mi pomôže zopár výpočtov a faktov (zdroj: Peoplemetrový prieskum TNS SK).

1/ Celková sledovanosť TV

rtvs1+

TV od augusta 2012, kedy si RTVS prebral Václav Mika zvýšila priemerný rating sledovanosti svojich programov v prime time z 4,8% takmer na úroveň roka 2007 – 7,5%. To znamená, že sledovanosť v hlavnom, a konkurenčne najnabitejšom, vysielacom čase sa zvýšila o 56%. Najskôr zastavila prepad a následne sa za 5 rokov dostala naspať v sledovanosti tam, kde bola pred riaditeľovaním pánov Hrehu, Mračnu, či Nižňanského. Považujem to za extrémne rýchly počin, keďže je všeobecne známe, že takmer nič sa nedá tak rýchlo vybudovať, ako sa to dá zničiť.

2/ Celkový podiel na trhu TV

rtvs2+

Rast sledovanosti TV dosiahla navyše v období, kedy celková priemerná sledovanosť komerčných televízií kontinuálne klesá. To prináša verejnoprávnej televízii ďalší krediť – rastie jej podiel na trhu. Samozrejme sa tak deje až od roku 2013 a zvrátil sa tak 9-ročný permanentný prepad sledovanosti a podielu verejnoprávnej TV na našom trhu.

3/ Sledovanosť/výkonnosť jednotlivých programov, úspešnosť novej tvorby a produkcie TV

rtvs3+

Na celkových číslach majú zásluhu takmer všetky programy. Hlavné spravodajské relácie, ako aj iné pôvodné programy, kam patria zábavné formáty (Milujem Slovensko, Nikto nie je dokonalý), súťaže (Čo ja viem), či seriály pre menej i viac náročného diváka (Tajné životy, Kolonáda, ale aj Doktor Martin). Iba dva programy z top 10 najsledovanejších nevznikli po roku 2012.

Som toho názoru, že väčšina vysielacieho času verejnoprávnej televízie by mala pokryť naozaj široké spektrum tém, záujmov, cieľových skupín, národností, profesií, atď. Nie som kulturológ, ani vedec, ani filmový kritik. Viem však pracovať s číslami a tie mi hovoria, že verejnoprávna TV opať začala zaujímať aj masy, ktoré si v nej vedia nájsť svoj obľúbený program, veria jej a spoliehajú sa na jej informácie. Opäť sme si spomenuli, že táto TV a jej, zatiaľ bohuziaľ, iba dva programy existujú. Nie je to určite jediný, a možno ani hlavný, parameter úspešnosti verejnoprávnej TV. Ja ho však za jeden z najdôležitejších považujem.

4/ RTVS ako moderná značka

Ak zostaneme pri TV, niet väčšieho ocenenia v modernizácii TV z hľadiska jej brandingu ako ocenenie PromaxBDA Awards 2016, konkrétne v kategórii Art Direction & Design: General Channel Immage Campaign. Je predsa prirodzené, že sa radšej pozeráme na to, čo je moderné, pekné, inšpiratívne. A konečne aj verejnoprávna TV dostala takýto dizajn a môže smelo hovoriť o tom, že je aj vizuálne modernou TV.

5/ RTVS ako dôveryhodná značka

Aj keď spravodajské relácie verejnoprávnej TV nie sú najsledovanejšie (tie vo verejnoprávnom rádiu sú stále najpočúvanejšie), tak sú pre verejnosť dôveryhodným a objektívnym zdrojom informácií. Či používať prívlastok „naj“ nechám odborníkom v diskusiách o tom, ktorá metodika prieskumov je presnejšia a komplexnejšia.

Jednotlivé programy, ako aj novinári sú pravidelne oceňovaní doma, ako aj na rôznych zahraničných platformách. Pred 10-mi rokmi to určite bežné nebolo.

6/ RTVS ako najväčší podporovateľ slovenskej kinematografie

Koľko trvalo v minulosti slovenskému filmu, aby sa od fázy scenára dostal až do kín, či televízie? 5, 7, či dokonca 10 rokov? A koľko ich bolo za rok v kinách? Akú mali návštevnosť/sledovanosť?

Posledné mesiace sa so slovenskými filmami vrece roztrhlo. Rôznej úrovne a pre rôzneho diváka. Zámerne nemenujem. Nie na všetkom RTVS participovala. Avšak za posledné dva roky aj vďaka jej prispeniu uzreli svetlo sveta projekty v niekoľkonásobne väčšom počte ako roky predtým. A čo je najpotešujúcejšie, zaoberajú sa lokálnymi témami a patria v kinách medzi najnavštevovanejšie. Hovorí sa o nich, je ich vidieť, prispievajú k aktuálnemu dianiu v našej spoločnosti. A za veľkým počtom z nich je (aj) RTVS, ako inštitúcia, ako značka.

7/ Jeden riaditeľ celé funkčné obdobie

Nie je bežné, aby zvolený, navyše politicky zvolený, šéf nejakej inštitúcie vydržal na svojej stoličke až do konca svojho funkčného obdobia. Vo Vašovom prípade sa to podarilo a aj vďaka tomu, že mal so svojim tímom na prácu celých 5 rokov, dostavili sa výsledky.

Možno by niekto dokázal viac. Je veľa projektov, ktoré by som rád videl vo väčšom posune. Napriek tomu má tím Václava Miku môj veľký rešpekt. Keby bola RTVS v súkromných rukách, som presvedčený, že jej majitelia by chceli pokračovať v spolupráci s tímom, za ktorým sú výsledky posledných 5 rokov RTVS. Uvidíme, akého názoru budú tí, ktorí o novom riaditeľovi RTVS budú rozhodovať.

Author: Brano Polak

Počas prvých rokov praxe prešiel viacerými BTL, produkčnými, PR a reklamnými agentúrami (vrátane Lowe GGK, Saatchi&Saatchi a Wiktor Leo Burnett), odkiaľ prešiel do mediálnej agentúry STARMEDIA Co., ktorú od roku 2004 vedie a je jej spolumajiteľom. Okrem iného spoločnosť STARMEDIA Co. priviedol do siete Starcom Mediavest Group (neskôr Publicis Groupe), či k titulu Inovatívna agentúra desaťročia (podľa FLEMA), spoluzaložil nákupný dom VivaKi Exchange, digitálnu agentúru digita.sk, social contentovú spoločnosť Socialists a niekoľko ďalších úspešných spoločností. Hosťuje na viacerých vysokých školách. Na Paneurópskej VŠ, fakulte Masmediálnej komunikácie, zaviedol vlastný predmet Mediálna agentúra. Zúčastňuje sa ako porotca viacerých festivalov a súťaží v SR, aj v zahraničí (napríklad Festival of Media, FLE Media Awards, Duhová kulička a ďalšie). Okrem práce a poradenstva a konzultačnej činnosti v oblasti marketingu a komunikácie sa venuje viacerým digitálnym projektom, ako aj lektorskému osobnostnému a managerskému rozvoju a coachingu teamov k čomu absolvoval aj niekoľkoročné vzdelanie ukončené titulmi CBCTM (Certified Business Coach) a RCCTM (Registered Corporate Coach), a od roku 2014 je aktívnym členom asociácie Worldwide Associaton of Business CoachesTM, Vancouver.

Leave a Reply