Máte Darth Vader Toaster či KISS truhlu? Merchandising hýbe filmovým svetom

Prvý James Bond mal premiéru v roku 1962 a tento rok už oslavuje 55 rokov. Financovanie filmov však nie je také jednoduché, ako sa zdá. Boj o doláre sa začal už dávno a pretrváva dodnes. Rozdiel je, akým spôsobom sa finančné zdroje získavajú. Vyhráva merchandising a franchizing!

V počiatkoch kinematografie filmy prišli do kín, zarobili na vstupnom a vytratili sa. Filmári a štúdia však v súčasnosti musia hľadať spôsoby, ako získať dodatočné finančné zdroje, ktoré zaplatia ich film, hercov a všetko potrebné.

Začína to rozpočtom

Vo všeobecnosti platí, že veľké ateliéry svoje rozpočty nezverejňujú pri výrobe ich filmov (celkové náklady na produkciu, vývoj, marketing a propagáciu, …). V skutočnosti reklama a propagácia filmu je položka, ktorá navýši rozpočet, no štúdiá túto položku neuvádzajú. V niektorých prípadoch môže byť rozpočet na propagáciu a podporu vyšší, ako rozpočet na samotný film.

Ak si zoberieme rozpočet 15 miliónov dolárov na film (ktorý je v samotnom Hollywood-e, kupodivu, považovaný za malý), môže byť rozpočet na podporu vyšší než už spomínaný rozpočet. Je to zapríčinené tým, že nie každý film má svojho diváka, ako filmy natočené podľa knižných bestseller-ov či filmové pokračovania s vlastným kultom divákov. Každý film teda očakáva prínosy z daňových stimulov, či product placement.

trainwreck-review-feature-image

Pozrime sa však na film, o ktorom nikto nič nevie, no prekvapivo sa stane trhákom. Takým filmom je aj Little Miss Sunshine, čo je vlastne príbeh o Popoluške. Jeho rozpočet bol približne 8 miliónov dolárov, film kúpil FOX Searchlight za 10,5 milióna dolárov na Sundance Film Festival a v kinách v USA zarobil takmer 60 miliónov dolárov.

Porovnajme si to s filmom od Walt Disney s názvom John Carter, ktorého rozpočet bol približne 250 miliónov dolárov, no v USA zarobil necelých 73 miliónov dolárov. Neexistuje teda zaručená cesta pre film, aby dosiahol zisk, pretože faktorov je mnoho, medzi ktoré patrí napríklad povedomie o značke, rozpočet na print a reklamu, a očakávania či aktuálna nálada publika (diváka) a to všetko zohráva svoju úlohu pri úspešnosti filmu. No existujú postupy a spôsoby, ako film môže financie zarobiť.

John-Carter-2-poster-Teil1-Taylor-Kitsch

Cena vstupenky

Návštevnosť kín klesá, čo robí vrásky štúdiám a distribučným firmám, ktoré s filmami pracujú. Vo väčšine prípadov, časť z predaja ide samotným kinám, následne si určité percento zoberú distribútori a následne ostatok štúdiá. Percentá s tržieb sa rozdeľujú podľa zmlúv, ktoré sú ku každému filmu spísané. Príjmy zo vstupného zo zámoria sú podstatné, no nemajú až takú výšku ako z domoviny (percentá sa líšia, avšak ich sumár je značný). To je dôvod, prečo je viac sci-fi filmov, akčných filmov alebo fantasy filmov – je omnoho jednoduchšie pochopiť takýto film a hrdinu v Ázii či Rusku, ako indie komédiu, ktorú treba preložiť a niekedy aj upraviť.

Merchandising

Všetko to začalo Star Wars. Odkedy George Lucas odpremiéroval svoj film  v roku 1977, frančíza mu vyniesla približne 12 biliónov dolárov za licencie z hračiek. Star Wars však okrem iného priniesol do pokladnice 4 bilióny dolárov vo výnose za vstupné. Avšak finančné prostriedky z licencií za Star Wars zabezpečili financovanie ďalšieho pokračovania v roku 1980 s názvom The Empire Strikes Back. Stratégia merchandising-u však nefunguje pri všetkých filmoch. Skúste si predstaviť, že by sa predávala postavička Amy Shumer z filmu Trainwreck? Asi by to nefungovalo tak, ako predávať postavičku Black Widow z Avengers.

 

Slumdog Millionaire (2008)

 

Než začnete do filmu investovať, je potrebné mať dokumenty v súlade s platnými právnymi predpismi. Treba si však v súvislosti s tým oceniť aj reputáciu producenta a jeho skúsenosti. Aký je trhový potenciál filmu či cieľová skupina. Filmy, ktoré obsahujú náboženský obsah, či tie s intelektuálnym humorom sa môžu predávať ťažšie najmä z toho dôvodu, že ich publikum je nezvyčajne úzke. Ak film nie je obsadený A-čkovými hercami, môže to byť rovnako problém. No existujú aj výnimky, akým je film Slumdog Millionaire.

10 percent príjmov trilógie The Lord of the Rings pochádzali z hier a hračiek. Takéto produkty môžu byť však užitočné pri podpore povedomia o filme a teda tieto aktivity a propagačné kampane začínajú často mesiace pred premiérou filmu a sú nielen že cielené, ale aj riadené. Väčšinou, 40 percent všetkého merchandise sa predá ešte než sa film prvýkrát premietne.

Prečítajte si, ako Star Wars začal využívať predaj licencií a merchandising po novom v článku “Za Star Wars bojujú aj Nissan, Duracell a Gillette. Pomôžu prežiť legende?”

Zaujímavý merchandising (využitie licencie)

Začneme najskôr mimo filmového sveta. Avšak zaujímavý spôsob, ako využiť merchandising má skupina KISS. Ich skalní fanúšikovia môžu byť pochovaní v rakvy s fotografiami a tématikou skupiny. Je všeobecne známe, že skupina má rozsiahly zoznam podporných materiálov a tak aj v prípade raky si môžete vybrať rôzne úrovne produktu, pričom v tých luxusnejších verziách máte (samozrejme za príplatok) väčšie pohodlie, či viac “plameňov”. /Ak ste veľký fanúšik Star Trek, nájde sa na internete rakva aj s touto tématikou, tá však zatiaľ oficiálna nie je./

10-baffling-pieces-of-official-merchandise-3

Nás však zaujíma filmový svet a teda urobiť si hrianky s tématikou Star Wars nie je nič neobvyklé. Oficiálny toaster vám “vypáli” buď samotný názov filmu, alebo rôzne postavy. Byť temný sa dá za každých okolností. Zaujímavosťou je mobilný telefón, ktorý sa používal vo filme Matrix v roku 1999. Tento mobil totižto spoločnosť Samsung vyrobila pod kódovým označením Samsung SPH-N270 a predávať ho začala v roku 2003.

Ak by ste o telefón mali záujem, cez portál ebay ho viete zakúpiť už za takmer 600 dolárov! Je však diskutabilné, pre koho sú “tangáče” s tématikou filmu Sex And The City venované. Či sa jedná o pánov, ktorí ich chcú na svojich drahých polovičkách vidieť, alebo dámy aby sa priblížili svojim hrdinkám necháme na vaše posúdenie.

sex_and_the_city_thongs_18aql05-18aql1a

Author: Andrej Kóňa

Marketingový manažér aktuálne pracujúci pre záujmy značky Forever Living Products CZ & SR. Externý doktorand na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda. Člen Brand Council, najvyššieho odborného orgánu programu Superbrands. Spolutvorca projektu WEB sídla verejnej diskusie o značke Slovensko http://brandingslovenska.com/ a tvorca webu http://znackaslovenska.sk/. Zakladateľ občianskeho združenia Brand Institute a. Pedagóg na strednej a vysokej škole, aktívny aj ako podnikateľ v oblasti marketingovej komunikácie.

Leave a Reply