Značka Star Wars zrodila nový spôsob zárobku na filmoch. Miliardy získali z prenájmu

Za posledných 38 rokov zarobil Star Wars viac ako 32 miliárd dolárov po celom svete vďaka všetkým svojím filmom. Samozrejme, tieto zisky nie sú len z predaja vstupeniek do kín, teda vlastne len veľmi malá časť z ich tržieb pozostáva z predaja vstupeniek. Filmy o hviezdnych a medzi galaktických vojnách zarábajú najmä z prenájmu svojej značky.

V roku 2012 kúpilo štúdio Disney za 4,02 miliardy dolárov štúdio Lucasfilm, ktoré stálo za zrodom týchto kultových filmov. Tento ťah zo strany Disney, ktorému sa nie tak v poslednej dobe darilo, bol priam brilantný. Kúpou štúdia získal Disney práva nielen na Star Wars koncept, ale aj jeho frančízing a merchandaising.

Rozhodnutie Georgeho Lucasa vzdať sa práv na film, výmenou za práva na licencie pre Universal a 20th Century Fox bolo nepochopiteľné. Dohodol sa, že nebude musieť hradiť výdavky na hercov a natáčanie, pričom si ponechá práva na merchandaising, dokonca si nechal vyplatiť menšiu odmenu za svoj režisérsky výkon, len aby si mohol ponechať práva na licencie. Fox mal z tohto kroku radosť, pretože vo svojich skladoch stále držal mnohé reklamné produkty pre film Doktor Doolitle, ktoré nikto nechcel. Lucas teda dostal 11 miliónov dolárov na natočenie svojho prvého filmu.

Frančízing sa stal nesmierne populárny vo svete filmu. Star Wars nebol prvý, kto tento kolotoč rozbehol, pretože predaj licencií na frančízing sa konal ešte dávno pred ním. Bol však prvý, kto tak povediac prešiel z pohonu pary na zážihový benzínový motor a spravil z tohto biznisu hlavnú vlnu prílevu peňazí do kasy štúdií. Len pre porovnanie si pozrite, koľko zarábajú iné filmy na frančízingu:
– Batman = 4,5 miliardy dolárov;
– James Bond = 8 miliárd dolárov;
– Harry Potter = 24,8 miliardy dolárov;
– Star Wars = 28 miliardy dolárov.

V súčasnosti sa do tohto malého rebríčka predierajú aj filmy od Marvelu, ktoré majú skalných fanúšikov vo veľmi veľkom vekovom rozpätí a to vďaka neutíchajúcemu prúdu rozprávok pre malé deti a komixov nielen pre tínedžerov. Filmy od Marvelu majú teda nesmierne úrodnú pôdu, na ktorej môžu rásť a je perspektíva, že už čoskoro Star Wars predbehnú – to je však len domnienka.

Prvý film Star Wars (Nová nádej, 25. mája 1977) sa premietal v štyridsiatich kinách. Ten posledný (Sila sa prebúdza, 18. december 2015) Star Wars sa už premietal v tisícoch kinách po celom svete. Sila sa prebúdza bol jeden zo šiestich avizovaných filmov, ktoré sa budú natáčať pod taktovkou Disney a preň aj generovať miliardy dolárov. Disney má však ambíciu ísť ďalej ako len na plátna kín.

(c) screenrant.com

Koľko dolárov priniesla sila vesmíru pre Star Wars na financiách za všetky filmy pod taktovkou Lucasfilm:
– 12 miliárd zarobili na hračkách, pričom sa ročne predajú svetelné meče za 10 miliónov dolárov;
– Fanúšikovia milujú limitované edície, kombinácie a samotné prídavky na DVD, VHS a vo videách na internete, ktoré sa predali za 3,8 miliardy dolárov;
– Vzniklo viac ako 140 rôznych kníh o Star Wars a tie priniesli do pokladne 1,8 miliardy dolárov;
– Počítačových hier je o niečo menej, konkrétne 138 (treba však dodať, že ďalšie sú už naplánované a pracuje sa na nich) a dovedna priniesli 2,9 miliardy dolárov;
– Na vstupenkách do kina sa celkovo získalo 4,3 miliardy dolárov a prvý deň sa v Anglicku na najnovší film Sila sa prebúdza predalo 200 tisíc lístkov (ale tie už tiekli do pokladne Disney);

Spoločnosti LEGO sa nie vždy darilo tak, ako je tomu za posledné roky. Tento rok je to už sedemnásť rokov, čo LEGO vydalo svoju prvú Star Wars stavebnicu. V roku 1999 nastal vďaka tomuto kroku zvrat pre finančnú bilanciu spoločnosti a zisky začali znova stúpať. Najdrahšia stavebnica je práve tá, ktorá je spojená s filmom Star Wars a jedná sa o skladačku Millennium Falcon (ktorá pozostáva z viac ako päťtisíc LEGO kociek) z roku 2007, pôvodne stála 342,49 libier a v súčasnosti stojí 2 712 libier. Na serveri ebay by ste ju kúpili aj za viac ako 10 tisíc dolárov, v prípade že máte veľa peňazí, alebo silné presvedčenie vlastniť tento zberateľský kúsok.

Vo väčšine prípadov značky pri licencovaní svojho duševného vlastníctva stanovujú hranicu 6 až 7 percent, no Disney si zabezpečil svoju odmenu až vo výške 20% na niektoré z nových dohôd pre prepožičané licencie. Podľa odhadov by to pre spoločnosť mohlo generovať 500 miliárd dolárov až bilión dolárov len za licenčné zmluvy pre film Sila sa prebúdza.

Pre porovnanie, posledný úspešný Disney film Frozen, vygeneroval viac ako jeden bilión dolárov práve na knihách, hrách, bábikách a taktiež úspešná hlavná pesnička (soundtrack) bola lepšia ako album s názvom „1989“ od Taylor Swift, či dokonca album s názvom „Beyoncé“ od speváčky Beyoncé – čo bol najlepšie predávaný album roka 2014.

Author: Andrej Kóňa

Marketingový manažér aktuálne pracujúci pre záujmy značky Forever Living Products CZ & SR. Externý doktorand na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda. Člen Brand Council, najvyššieho odborného orgánu programu Superbrands. Spolutvorca projektu WEB sídla verejnej diskusie o značke Slovensko http://brandingslovenska.com/ a tvorca webu http://znackaslovenska.sk/. Zakladateľ občianskeho združenia Brand Institute a. Pedagóg na strednej a vysokej škole, aktívny aj ako podnikateľ v oblasti marketingovej komunikácie.

Leave a Reply