Šport je ideálny nástroj na budovanie značky. Ukázali to aj skvelí Chorváti

Marketing a reklama sú dôležité ako pre značky a produkty, tak aj pre krajiny či regionálne združenia. Podpora cestovného ruchu či investícií sú väčšinou dva hlavné dôvody, prečo sa robia reklamné kampane pre vybrané geografické destinácie. Obrovskou pomocou pre marketing krajiny však vie byť aj šport, organizácia nejakého športového podujatia alebo úspechy športovcov.

Pre príklady kampaní, ktoré sa snažia podporiť vybranú krajinu ako potenciálnu turistickú destináciu v zahraničí, nemusíme chodiť ďaleko. Slovensko má na internete, festivaloch, veľtrhoch a televíziách kampaň “Good Idea Slovakia”:

Obdobne sa snažia komunikovať aj menšie regionálne celky, Bratislava lákala turistov sloganom Little Big City, v súčasnosti využíva kampaň Visit Bratislava:

A keď si máme príklady doplniť ešte komunikáciou regiónu ako celku, Región Liptov to robí takto:

V každom prípade sa vždy bavíme o tom, že nejaké záujmové združenie alebo samospráva si povie, že chce využiť tradičné aj netradičné formy reklamnej komunikácie na to, aby sa predmetná krajina/mesto/región dostali do povedomia vybranej cieľovej skupiny.

Obrovskou pomocou pre marketing krajiny však vie byť aj šport, organizácia nejakého športového podujatia alebo úspechy športovcov. Nie je nič lepšie ako úspešný športovec reprezentujúci svoju krajinu.

Našim najväčším exportným kalibrom v tomto smere je Peter Sagan. Asi niet divu, že získal aj ocenenie Superbrands. Takto vidí Google záujem o jeho meno za posledných 12 mesiacov:

image001 image003

A to, že meno “Peter Sagan” je naozaj vyhľadávané, dokazujú aj ďalšie štatistiky z Google:

image005

Heslo “Peter Sagan” teda hľadá v priemere štvrť milióna ľudí mesačne  na celom svete a keď sa pozrieme na mesiac Tour de France (naposledy Júl 2018), tak všetky relevantné kombinácie slov spojené s “Peter Sagan” dali dokopy vyše 12 miliónov hľadaní!
A to, že športové hviezdy naozaj fungujú aj z pohľadu online marketingu, dokazujú aj tieto čísla z Bleacher Report Football ohľadom efektu prestupu Christiana Ronalda do Juventusu Turín na sociálne profily klubu:

CR INFO

Nedávno sa skončili majstrovstvá sveta vo futbale v Rusku. Pre krajinu to bola obrovská reklama, pretože táto športová udalosť je takmer sledovanejšia ako Olympijské hry. Niet preto divu, že Rusko investovalo obrovské sumy nielen do organizácie a bezpečnosti, ale aj do marketingu a propagácie. A oplatilo sa. Toto hovoria globálne trendy na Google:

image008

A finalista Chorváti si tiež neviedli zle. Zdieľania na sociálnych sieťach vystrelili do výšin aj vďaka veľkým sympatiám k výkonu národného tímu tejto malej európskej krajiny:

image010

Chorvátsko dokonca predbehlo v počte  vyhľadávaní na Google aj samotného organizátora – Rusko:image011

Je teda pochopiteľné, že na športovej vlne sa nesie mnoho značiek. Superbowl, Majstrovstvá sveta vo futbale, v hokeji, Tour de France, to všetko sú podujatia, za ktoré sa oplatí firmám utratiť miliardy na sponzoring. Pretože to jednoducho funguje. Ja som chcel len ukázať efekt v kontexte krajiny, regiónu alebo tímu a čísla hovoria jednoznačne. Šport je ideálny prostriedok ako zlepšiť brand awareness čohokoľvek. Treba len nájsť tú správnu kombináciu.

Author: Juraj Sasko

Začínal som s online marketingom počas štúdia na Coventry University vo Veľkej Británii, odkiaľ som sa dostal na pracovnú stáž do Španielska a následne do O2 na Slovensku. V roku 2009 som založil spolu s Radom Rohaľom digitálnu agentúru VISIBILITY, z ktorej sa postupne stala full servis digitálna agentúra s viac ako 40 pracovníkmi v dvoch krajinách. VISIBILITY je zakladajúcim členom ADMA, kde pôsobím na pozícii Podpredsedu správnej rady. Okrem toho som externý lektor Google na Slovensku, národný prezident neziskovej organizácie JCI pre Slovensko pre rok 2015 a člen združenia Mladých podnikateľov Slovenska. Aktívne sa zúčastňujem na vzdelávacích podujatiach, konferenciách a píšem do odborných časopisov na rôzne témy z oblasti online marketingu. Ako prvý v Československu som spracoval tému online reputačného manažmentu v dizertačnej práci MBA na LIGS University v Prahe. Aktuálne žijem v Prahe, kde sa venujem rozvoju českej pobočky VISIBILITY.

Leave a Reply