Spoznajte SILU licencie. Značka Star Wars oholila fanúšikov o miliardy

Celý svet pozná Star Wars. Snáď neexistuje osoba, ktorá by o tejto filmovej sérii nepočula. Nie je to zapríčinené len sériou filmov či silným buzz-om na sociálnych médiách a v novinách, ale aj množstvom produktov valiacich sa na konzumentov z každej strany.

Reťazec Walmart pri spustení posledného filmu Sila sa prebúdza dal do predaja viac ako 500 rozličných produktov s tématikou Star Wars a ďalších 1000 na online predaj. Disney predáva licencie na Star Wars bezprecedentne a tak môžeme nájsť Darth Vader kávový pohár, detské obväzy s témou Yodu, alebo make-up pre dievčatá s farbami dobra a zla Star Wars. Ide len o malú ukážku toho, na čo značky licenciu využívajú. Treba však podotknúť, že čím viac ľudia Star Wars vidia vôkol seba, tým viac majú potrebu ísť si pozrieť film, čo je ďalšou silnou motiváciou pre Disney tlačiť brand všade tam, kde sa dá a má to zmysel.

Licencovanie má až príliš veľký potenciál aj pre samotné spoločnosti. V poslednej dobe sa produktom zobrazujúce postavičky z filmov darí. Veľkým hitom bol Harry Potter a nedávno Frozen. Firmy teda s veľkou obľubou tlačia na obaly svojich produktov vyobrazenia známych filmov a ich hrdinov. Nadšenie spotrebiteľov tak rastie a s tým aj zisky. Ak firma pochopí a porozumie svojmu spotrebiteľovi, môže nielen zvýšiť svoje tržby, ale zároveň vďaka dobre nastavenej licenčnej zmluve dokáže vzťah s prenajímateľom licencií posunúť na omnoho vyššiu úroveň na mnoho rokov dopredu.

(c) fbtb.net

To je dôvod, prečo by sa každá diskusia spojená s licencovaním mala dotýkať nasledujúcich otázok, ktoré sú nevyhnutne spojené s konzumentom:

  • Kto kupuje moje produkty?
  • Kto je konzumentom produktov?
  • Porovnal som môjho cieľového zákazníka so zákazníkom, ktorý konzumuje rovnaký produkt ale s licenciou?
  • Ako silné povedomie má cieľový zákazník o produkte s licencovaným brandom?

Akonáhle pochopíte silu a pozíciu svojej značky, budete schopní posunúť sa ďalej vďaka licencii.

Navzdory tomu je potrebné sa spýtať samých seba, či značka (v tomto prípade Star Wars) naozaj pomôže vášmu produktu či službe. Vo všeobecnosti platí, že sa lepšie predávajú a samozrejme aj väčší záujem zo strany konzumentov sa dáva na produkty zberateľského charakteru. Ak teda spoločnosť Lego vydá novú stavebnicu Millenium Falcon, má to väčší úspech a predajnosť, ako ovocie zabalené v obale s tématikou Star Wars. Prémiové produkty majú vo všeobecnosti väčší vplyv na konzumentov, neplatí to však vždy. Nemôžeme teda zabudnúť ani na „oživenie“ nových postavičiek, akými je napríklad robot BB-8. Či už v cereáliách alebo v robotickom prevedení na diaľkové ovládanie bude mať stále veľký úspech. Tu je už na marketéroch, aký postup si zvolia.

Star Wars má veľmi podobnú špecifickú črtu ako Harry Potter v prípade svojich fanúšikov. Harry Potter rástol so svojimi divákmi a prinášal každý ďalší filmy napínavejší a desivejší. Star Wars má tiež fanúšikov, ktorí majú svoj vekový priemer rovnajúci sa rodičom, ktorí svoje deti už pustili do víru života. No filmy Star Wars nerástli so svojim divákom ale prinášali stále rovnakú tematiku rovnakým scénaristickým spracovaním. Preto licencia Star Wars má väčší dosah ako licencie spomínaného Harryho Pottera. Aj tu však platí, ambasádori značky sú ľudia, ktorí na Star Wars vyrástli.

Pri predaji produktu s licenciou nezabudnite:

  • Myslieť na konzumentov, kto je cieľová skupina (spustiť predaj v piatok, kedy si vaši zákazníci môžu zobrať dovolenku alebo ½ dňa voľno a vďaka tomu sa zapojiť do vášho veľkého podujatia)
  • Správne načasovať predaj (ako bolo už v predchádzajúcom odseku napísané, Star Wars produkty sa začali predávať v takzvaný Force Friday)
  • Zapojte svojich zamestnancov (tak ako platí pravidlo „spokojný zamestnanec = spokojný zákazník“, aj v tomto prípade musíte ukázať, že aj samotná spoločnosť je fanúšikom)

Author: Andrej Kóňa

Marketingový manažér aktuálne pracujúci pre záujmy značky Forever Living Products CZ & SR. Externý doktorand na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda. Člen Brand Council, najvyššieho odborného orgánu programu Superbrands. Spolutvorca projektu WEB sídla verejnej diskusie o značke Slovensko http://brandingslovenska.com/ a tvorca webu http://znackaslovenska.sk/. Zakladateľ občianskeho združenia Brand Institute a. Pedagóg na strednej a vysokej škole, aktívny aj ako podnikateľ v oblasti marketingovej komunikácie.

Leave a Reply