TOP 4 analytické nástroje, vďaka ktorým lepšie spoznáte svoju značku a konkurenciu

Na blogu Superbrands Slovensko sa píše hlavne o budovaní úspešnej značky. Veľa z týchto užitočných informácií a tipov sa však nedajú jednoznačne kvantifikovať. Častokrát sa bavíme o tom, že je značka úspešná alebo rozoznateľná na trhu len podľa prieskumov či subjektívnych pocitov.

Veľmi dobre ukazuje pohľad na hodnotu značky model “Brand Value Pyramid”, ktorý sa pozerá na značku ako takú komplexne a rozdeluje jej hodnotu na 4 základné úrovne.

image03

Zdroj: greencrest.com

Ku kvantifikácii sa samozrejme vieme dopracovať, ale treba k tomu veľké množstvo údajov a štatistík. Tu je niekoľko konkrétnych čísel, ktoré môžu povedať, či je značka na danom trhu úspešná:

  • Trhový podiel
  • Obrat/zisk
  • Retencia zákazníkov
  • Trhová spontánna znalosť značky
  • Trhové hodnotenia a ocenenia (Superbrands, Heureka shop roku a pod.)

Internet je však plný užitočných nástrojov a zdrojov dát, ktoré dokážu pomôcť vo vytvorení obrazu o tom, ako si vaša značka stojí v porovnaní s konkurenciou či trhom. Dokážu kvantifikovať niektoré veličiny a efektívne ich tak porovnať medzi trhovými konkurentmi.

Poďme sa pozriet na to, ktoré to sú:

1.  Google Keyword Planner

Keyword Planner je známy nástroj priamo od Google, ktorý slúži pre prieskum vyhľadávanosti kľúčových slov (hlavne pre potreby nastavenia reklamy na Google).

Tieto štatistiky sa však dajú pekne využiť jednak pre zistenie objemu vyhľadávania brandových slov súvisiacich s vašou značkou, vývoj objemu vyhľadávania v čase a taktiež porovnanie s objemom vyhľadávania brandových slov konkurencie. Vznikajú tak pekné štatistiky a porovnania:

Príklad: “Tatra banka”

image13

Obr: Sumárny objem vyhľadávania v jednotlivých mesiacoch roka

image07

Obr: Kategórie brandových kľúčových slov a ich priemerný mesačný objem vyhľadávania

Príklad: “Cestovné poistenie”

image04

Obr: Porovnanie podielu v zobrazovaní sa na Google.sk v reklamách medzi top hráčmi na trhu v danom segmente

2.  Google Trends

Ďalším z nástrojov z produkcie Google sú Google Trendy. Ako už názov napovedá, jedná sa o užitočné štatistiky o tom, ako sa vyvíja v čase objem vyhľadávania vybraných kľúčových slov a tém.

Je to veľmi vhodné pre porovnanie s konkurenciou, takto vyzerá napríklad bankový segment na Slovensku:

image08

Obr: Porovnanie objemu vyhľadávanie za posledných 5 rokov na Slovensku

3.  Zoomsphere/ Socialbakers

Nástrojov pre analýzu a správu sociálnych sietí je pomerne veľa. V našich končinách sa najviac používajú napríklady taký Zoomsphere alebo Socialbakers.

Oba nástroje sú platené, ale dokážu generovať rôzne benchmark reporty v konkrétnom segmente firiem či značiek. Viete sa tak porovnať, či ste ako značka na tom dobre z pohľadu fanúšikov, followerov, interakcií či medzimesačného rastu. Len treba dať pozor, či porovnávame relevantné metriky, pretože počet fanúšikov na Facebooku nemusí byť vždy to vhodné na určenie pozície na trhu.

image12

Obr: Porovnanie top agentúr na Slovensku na Facebooku za Január 2017

4.  SimilarWeb/ Alexa

Ak chcete svoju značku porovnať s konkurenciou v oblasti pozícií na kľúčové slová vo vyhľadávaní alebo odhadovanej návštevnosti, skúste jeden z nástrojov SimilarWeb alebo Alexa.

Oba sú platené, ale majú zadarmo funkcie alebo free trial, takže oplatí sa vyskúšať. Veľmi odporúčam hlavne SimilarWeb, ktorý ponúka zaujímavé insights dáta aj vo verzii zadarmo a je pomerne presný:

image11

Obr: Porovnanie odhadovanej návštevnosti dvoch stránok v SimilarWeb

Značka a jej pozícia na trhu už dávno nie je len o obratoch, ziskoch či globálnych rebríčkoch hodnoty značky. Internet hraje stále väčšiu rolu v tom, ako značky vnímame, čo potom priamo ovplyvňuje aj tie hlavne ukazovatele. Niekedy treba brať porovnávané dáta a čísla s rezervou a treba ich určite začleniť do kontextu, ak však máme dátových zdrojov viac, vieme si urobiť ucelenejší obraz o tom, ako na tom sme napríklad v porovnaní s konkurenciou a z toho sa už dajú robiť určité závery…

Zdroj foto: Pixabay.com

Author: Juraj Sasko

Začínal som s online marketingom počas štúdia na Coventry University vo Veľkej Británii, odkiaľ som sa dostal na pracovnú stáž do Španielska a následne do O2 na Slovensku. V roku 2009 som založil spolu s Radom Rohaľom digitálnu agentúru VISIBILITY, z ktorej sa postupne stala full servis digitálna agentúra s viac ako 40 pracovníkmi v dvoch krajinách. VISIBILITY je zakladajúcim členom ADMA, kde pôsobím na pozícii Podpredsedu správnej rady. Okrem toho som externý lektor Google na Slovensku, národný prezident neziskovej organizácie JCI pre Slovensko pre rok 2015 a člen združenia Mladých podnikateľov Slovenska. Aktívne sa zúčastňujem na vzdelávacích podujatiach, konferenciách a píšem do odborných časopisov na rôzne témy z oblasti online marketingu. Ako prvý v Československu som spracoval tému online reputačného manažmentu v dizertačnej práci MBA na LIGS University v Prahe. Aktuálne žijem v Prahe, kde sa venujem rozvoju českej pobočky VISIBILITY.

Leave a Reply