Čo majú najlepšie značky spoločné na internete? 3 tipy pre ovládnutie webu

Budovanie značky ide dnes ruka v ruke s online komunikáciou a reklamou. Zostáva už len veľmi málo “love brand” firiem, ktoré by neprenikli do sveta internetu a nesnažili sa ho využiť naplno. Poďme sa teda spoločne pozrieť na niekoľko vecí, ktoré spájajú úspešné a známe značky hlavne na internete.

Príbehy, ľudia, emócie

Známe značky a hlavne takzvané love brandy majú spoločný hlavne štýl komunikácie a formu obsahu, ktorou sa prezentujú cez online kanály. A veľakrát sú to práve príbehy, ktoré v komunikácii predávajú. Sú to taktiež konkrétni ľudia, ktorí značku reprezentujú, sú jej zákazníkmi alebo dokonca zamestnancami a sú to emotívne spojenia, ktoré sa nadväzujú v súvislosti s danou značkou.

Ak toto všetko pekne prepojíte, veľmi pravdepodobne sa dostanete medzi úspešné značky aj vo virtuálnom svete. Ľahko sa to píše, oveľa ťažšie robí. Rizikom vždy zostáva, že vám to ľudia neuveria, všetko treba robiť precízne a úprimne.

Pilsner Urquel a jeho príbeh (www.pilsner-urquell.sk)

pilsner

A samozrejme emócie viete využiť aj spracovaním obsahu, ktorý nie je produkovaný Vami. Stačí mu dať príbeh, dorobiť postprodukciu a nalinkovať to na vašu značku.

emocie

Coca Cola tvorí príbehy neustále

coca-cola

Zákaznícky servis kedykoľvek a kdekoľvek

Viditeľné a progresívne značky na internete nerobia pre zákazníkov bariéry v tom, kde môže respektíve musia riešiť svoje problémy, podnety alebo otázky. Ste na Facebooku na mobile? Alebo ste aktívny twitterista? Radi chatujete alebo preferujete Skype? Tie najprogresívnejšie značky majú zákaznícky servis jednoducho všade tam, kde sú ich zákazníci. Bez kompromisov.

Niektoré firmy sú schopné riešiť otázky cez chat či sociálne siete v podstate okamžite (Websupport a O2 Slovensko)

websupport o2

Interakcia so zákazníkmi

Dôležitou súčasťou online komunikácie úspešnej značky je zatiahnutie do deja pre zákazníkov a fanúšikov. Mať možnosť byť niečoho súčasťou, vedieť niečo ovplyvniť alebo sa k niečomu vyjadriť, toto všetko dokáže výrazne podporiť emóciu a vzťah k danej značke.

Renault Slovensko a ich akcia pre fanúšikov na Facebooku

renault

Studentská Pečet aktivovala ľudí, aby si cez aplikáciu skomponovali hudbu zo svojej čokolády

studentska-pecat

Samozrejme každá značka má inú profiláciu, cielovú skupinu a aj možnosti, ako vie či môže komunikovať na internete. Dôležité je ale mať stratégiu a hlavne nepodceňovať svojich partnerov, fanúšikov alebo klientov. Ľudia veľmi rýchlo odhalia, keď niečo robíte len preto, že musíte. A nebojte sa tiež ľudí, ktorí vás budú kritizovať alebo reagovať negatívne. Vždy sa niekto taký nájde a ak máte dostatočné silnú komunitu “fanúšikov” okolo seba, budete mať s nimi o to menej roboty…

Author: Juraj Sasko

Začínal som s online marketingom počas štúdia na Coventry University vo Veľkej Británii, odkiaľ som sa dostal na pracovnú stáž do Španielska a následne do O2 na Slovensku. V roku 2009 som založil spolu s Radom Rohaľom digitálnu agentúru VISIBILITY, z ktorej sa postupne stala full servis digitálna agentúra s viac ako 40 pracovníkmi v dvoch krajinách. VISIBILITY je zakladajúcim členom ADMA, kde pôsobím na pozícii Podpredsedu správnej rady. Okrem toho som externý lektor Google na Slovensku, národný prezident neziskovej organizácie JCI pre Slovensko pre rok 2015 a člen združenia Mladých podnikateľov Slovenska. Aktívne sa zúčastňujem na vzdelávacích podujatiach, konferenciách a píšem do odborných časopisov na rôzne témy z oblasti online marketingu. Ako prvý v Československu som spracoval tému online reputačného manažmentu v dizertačnej práci MBA na LIGS University v Prahe. Aktuálne žijem v Prahe, kde sa venujem rozvoju českej pobočky VISIBILITY.

Leave a Reply