Natívna reklama – skvelý nástroj na propagáciu značky nielen v online

Natívna inzercia vznikla ako formát reklamy využívaný najmä v online prostredí, vďaka svojej efektívnosti sa však vo svete využíva čoraz viac aj v tlačených periodikách.  V online prináša so sebou zásadnú výhodu – nedokáže ju zablokovať softvér chrániaci používateľov pred nežiaducou reklamou. V printe sa tiež využíva najmä kvôli svojej nevtieravosti a vysokej akceptácii u cieľového čitateľa. Táto forma reklamy je považovaná za extrémne efektívnu, nakoľko dokáže nebývalým spôsobom propagovať značku a to bez toho, aby to čitateľovi pripadalo neprirodzené alebo otravné.

V zahraničí jej silu už poznajú

Napriek tomu, že je natívna reklama na zahraničných trhoch veľký trend, nejde v marketingu a mediálnom svete o úplnú novinku. Bežne značky využívajú PR články, sponzorované sekcie a ďalšie podobné formy reklamy. Natívna reklama je však trochu iná a medzi jednotlivými formátmi ju treba vedieť rozlíšiť. Bežne chápaný sponzorovaný/reklamný obsah je taký, ktorý je vytvorený vydavateľom alebo reklamnou agentúrou pre potreby značky. Úspešnosť sponzorovaného obsahu sa jednoducho odmeria cez parametre ako sú miera dopozerania videa, či priemerne strávený čas na stránke/článku.

Naopak natívna reklama je súčasťou redakčného priestoru a svojim prevedením kopíruje okolitý redakčný priestor. Predstavte si na príklad článok o domácej výrobe piva na Slovensku, ktorý čitateľovi ponúka zaujímavé informácie, infografiky, no zároveň propaguje lokálny pivovar. Natívna reklama je tiež inovatívna v tom, že redaktor pri písaní článku využíva svoju vlastnú formuláciu a spôsob písania. Téma o ktorej píše, priamo súvisí so značkou, ktorá je v článku propagovaná a najmä vďaka tomu dokáže byť natívna forma inzercie veľmi prirodzená.

image1

Na rozdiel od sponzorovaných článkov alebo PR článkov reklamné materiály kompletne pripravuje redakcia alebo kreatívny tím, ktorý pozná redakciu a spolupracuje s ňou, nezadáva ich pripravené a hotové objednávateľ. V jednoduchosti povedané, ide o žurnalistiku v službách budovania značky. Akákoľvek téma týkajúca akýchkoľvek produktov či značiek sa dá spracovať príťažlivo a v mene značky.

Podobný trend funguje vo svete už takmer 5 rokov, rozbehlo ho napríklad americké The New York Times, či The Atlantic (najmä na weboch) a na Slovensku sa snaží byť priekopníkom v tomto smere vydavateľstvo Petit Press so značkou Sme Creative, čo je ich vlastné kreatívne štúdio. Pri správnom uchopení môže byť natívna reklama značný zdroj príjmov redakcie tlačeného periodika. Zohľadniť treba aj fakt, že prijímatelia sú čoraz rezistentnejší voči tradičným formátom reklamy, a tiež existujú čoraz dokonalejšie softvéry na blokovanie reklamy v online (ako príklad je možné uviesť AdBlock).

image2

Za hranicami Slovenska sú médiá, ktoré sú financované výhradne z natívnej reklamy, napriek tomu na Slovensku možno badať len pár prvých lastovičiek, ktoré sa odvážili siahnuť po tomto progresívnom formáte reklamy a to zatiaľ len vyslovene na webe. Napriek tomu, že natívna forma inzercie ešte plnohodnotne nedorazila na Slovensko, vo svete sa veľmi rýchlo vyvíja a mení sa k nej aj postoj spotrebiteľa. Ten sa ešte musí naučiť rozlišovať medzi tým, čo je platené a čo je súčasť redakčného obsahu.

Vzhľadom na archaickú podobu slovenského zákona o reklame a nedostatočnej flexibilite zákonodarného procesu sa však nedá očakávať, že v dohľadnej dobe začne zákon rozlišovať medzi redakčným textom a natívnym článkom. Ako je na tom natívna reklama v porovnaní s tradičnou inzerciou si môžeme pozrieť na grafoch vyššie. Výskum realizovala IPG Lab & Sharethrough. Podľa všetkého sa zdá, že inzerovať formou natívneho článku sa skutočne oplatí.

Zdroj grafov: AdBird.sk, údaje IPG Lab & Sharethrough, www.ipglab.com

Author: Jakub Hollý

Jakub Hollý Konateľ AdBird.sk, s.r.o, zakladajúci člen správnej rady AdBird.sk, n.o., doktorand na FMK UCM v Trnave Profesne sa venuje najmä projektovému manažmentu v marketingovej oblasti, environmentálnej oblasti a brandingu. V akademickej rovine sa venuje témam spoločenskej zodpovednosti firiem, slovenskému mediálnemu trhu a novým trendom v marketingu. Prednáša v anglickom programe media relations na FMK UCM v Trnave. Je spolutvorca projektu WEB sídla verejnej diskusie o značke Slovensko www.brandingslovenska.com pre Ministerstvo zahraničných vecí SR a spolutvorca značky neuraduj.sk .

Leave a Reply