Za Star Wars bojujú aj Nissan, Duracell a Gillette. Pomôžu prežiť legende?

Spoločnosť Disney minula na najnovší film 200 miliónov dolárov a rozhodla sa, že každý rok natočí jeden diel tejto série. Problém však je, že ne-fanúšikovia strácajú záujem o nové diely. Milióny však už investovali do „projektu“ Star Wars a Rouge One je priame pokračovanie filmov, ktoré vytvorili istú šablónu v posledných desaťročiach veľko-rozpočtových hollywoodskych filmoch. Pomôže táto nová schéma v zárobkoch pre Disney?

Celosvetová premiéra filmu bola 16. decembra 2016. Disney sa však spojil s piatimi značkami (spolupráca bola aj s ďalšími značkami, no tieto mali najväčší vplyv a podiel na propagácii filmu) – Duracell, General Mills, Gillette, Nissan a Verizon, ktoré mu prostredníctvom aj svojich kampaní pomáhali prezentovať sa. Generálny manažér Lucasfilm, Lynwen Brennan povedal: „Nesmierne nás teší pracovať s takou pozoruhodnou skupinou značiek podporujúcich film Roge One.“

Čo prinášajú partneri

Spoločnosť vyrábajúca batérie – Duracell už druhý rok pokračuje v spolupráci a promuje film prostredníctvom svojich reklám. Nissan situuje svoje auto do jednej z bojových zón filmu Star Wars. Verizon prostredníctvom interaktívnej kampani na YouTube prezentuje virtuálnu realitu – na chvíľku sa stávate pilotom a vidíte nielen vnútro kokpitu rebelského lietadla, ale aj okolie. No aj nákup ceréalí môže byť zábavný, vtipnú reklamu prináša General Mills a vo svojich TV spotoch prezentuje spustenie novej časti tejto série. Gillette propaguje svoju žiletku na jednej zo samotných postáv filmu. Duracell napája detskú predstavivosť v na detskom nemocničnom oddelení a Nissan daruje Star Wars hračky deťom. Nielen reklamy na vlastný produkt ale aj tretí rozmer, aby zasiahli city svojich zákazníkov.

Film „The Force Awakens“ (Sila sa prebúdza) sa stal kľúčový pre zisk Disney v prvom štvrťroku 2016. Jedna miliarda dolárov zisku bol nárast o 86% oproti rovnakému obdobiu predchádzajúci rok. Nedávna správa Quadrani projektu JPMorgan odhaduje zisk 869 miliónov dolárov v prvom štvrťroku 2017 a ďalších 685 miliónov dolárov zo spotrebného tovaru a interaktívnej divízie aj vďaka pokračovaniu Star Wars „Rouge One“.

(c) StarWars
(c) StarWars

“Frančíza” zarába

Z retailového obchodu vygenerovalo štúdio viac ako tri miliardy dolárov vďaka spomínanému predposlednému filmu. Poznáme viaceré ekvivalenty frančízy, ktorú dosiahol Star Wars.  Príkladom je séria Harry Potter, ktorá má svoj zdroj v knihách a filmoch. Nasledujú rôzne hračky a rovnako štúdiá, ako to má aj Disney a jeho Star Wars. Séria Star Trek je veľmi podobná Star Wars a inšpiruje aj podobných fanúšikov a zákazníkov naprieč spektrom generácií. Nasleduje Marvel, ktorý však vlastní Disney a kúpil ho ešte pred Star Wars.  Marevl Universe má oveľa väčšiu históriu ako Star Wars a omnoho väčší počet postáv, na ktorých sa dá stavať.

Disney začal tvoriť partnerstvá s medzinárodnými značkami, ktoré prioritne budú propagovať nielen jeho novú sériu Star Wars, ale aj budú veľmi radi platiť za túto značku. Licencie sa teda prestávajú predávať tak povediac „svojvoľne“, no vytvorili sa dve skupiny – prioritná a tí ostatní. Môžeme teda aj do budúcnosti očakávať podobnú schému frančízi. Otázne je, či nový storyline (príbeh) zaujme fanúšikov. Už nejde len o boj dobra so zlom, ale môžeme sledovať aj istú politickú nôtu a začiatok príchodu nových, viacerých postáv.

Pozrite si spoty

Duracel a Star Wars
https://youtu.be/iA7xYeiWg54

Nissan Rogue
https://youtu.be/-rJeSO4ZxMQ

Verizon – Rouge One: Recon
https://youtu.be/Hh8sTR2b4zI

General Mills Cereal
https://youtu.be/zGe59FKI1zg

 

Author: Andrej Kóňa

Marketingový manažér aktuálne pracujúci pre záujmy značky Forever Living Products CZ & SR. Externý doktorand na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda. Člen Brand Council, najvyššieho odborného orgánu programu Superbrands. Spolutvorca projektu WEB sídla verejnej diskusie o značke Slovensko http://brandingslovenska.com/ a tvorca webu http://znackaslovenska.sk/. Zakladateľ občianskeho združenia Brand Institute a. Pedagóg na strednej a vysokej škole, aktívny aj ako podnikateľ v oblasti marketingovej komunikácie.

Leave a Reply